ISU PENDERAAN KANAK-KANAK PDF

Jenayah Penderaan Kanak-kanak. Price: MYR 0 reviews | Write a review. ISBN: Availability: Book Details Author/Editor: Jal Zabdi. ISU-ISU SOKONGAN SOSIAL DALAM KALANGAN KANAK-KANAK MANGSA PENDERAAN SEKSUAL DI INSTITUSI PEMELIHARAAN DAN PERLINDUNGAN. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee. p. 1 / 5. Embed or link this publication. Description. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak.

Author: Faebar Zulkilmaran
Country: Montenegro
Language: English (Spanish)
Genre: Literature
Published (Last): 1 March 2006
Pages: 454
PDF File Size: 14.4 Mb
ePub File Size: 14.76 Mb
ISBN: 771-4-45644-545-8
Downloads: 62821
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mishakar

Apabila tertekan, ibu bapa pula akan menjadikan anak-anak sebagai tempat melepaskan geram dan anak-anak itu didera. Merek belum bersedia untuk memikul dan melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai ibu bapa. Keadaan ini akan menjadi lebih kronik apabila ibu dan bapa mengamalkan salah guna bahan berbahaya seperti dadah dan minuman keras kanak-kaank mencari ketenangan.

Penderaan yang berterusan pada peringkat umur yang rendah sememangnya akan meninggalkan kesan trauma yang mendalam dalam jiwa anak-anak. Walau bagaimanapun, apa yang berlaku ialah pada zaman sekarang terdapat sesetengah ibu bapa terlibat kanak-kana, penderaan kanak-kanak. Biasanya, keadaan ini akan berlaku kerana ibu bapa mengalami penyakit mental dan mempunyai emosi yang ixu stabil. Kajian menunjukkan bahawa penderaan kanakkanak boleh dilakukan oleh orang yang pernah menjadi mangsa penderaan semasa mereka dalam alam kanak-kanak dahulu.

Salah satu punca berlakunya fenomena negatif ini adalah kerana masalah dalaman sesebuah keluarga. Keimanan ibu bapa akan menjadi tidak utuh akibat daripada penghayatan agama yang tidak kuat.

Kajian menunjukkan penderaan sering dilakukan oleh orang yang berdekatan atau mempunyai pertalian darah dengan anak-anak yang menjadi mangsa.

Jenayah Penderaan Kanak-kanak

Dalam perjalanan pulang ke rumah pula, ibu bapa terpaksa menghadapi masalah pendsraan jalan raya yang akan menambahkan ketegangan mereka. Sebagai orang dewasa, ibu bapa perlulah berfikir dengan alasan dan bukti yang nyata dan haruslah mencurahkan kasih sayang dan perhatian yang sewajarnya terhadap anak-anak dan bukannya melepaskan geram kepada mereka.

  GOG GIOVANNI PAPINI PDF

Memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat juga dalam kalangan ibu bapa yang kurang mengamalkan ajaran agama mereka. Apabila si anak bertemu dengan ibu bapa semula, ibu bapa yang prihatin akan mendapati bahawa kanak-knak si anak menjadi lebam dan lemah dan seterusnya akan melaporkan kejadian ini kepada pihak polis. Dalam banyak kes, penderaan dilakukan oleh ibu bapa yang menghadapi konflik kekeluargaan seperti hubungan yang rapuh antara suami dan isteri akibat daripada campur tangan pihak ketiga.

Kadang-kala, penjaga akan memukul si anak dengan tali pinggang, mencucuk si anak dengan puntung rokok ataupun membiarkan si anak dalam keadaan kelaparan. Sebenarnya, pelbagai usaha telah diambil untuk mengatasi fenomena negatif sebelum ini tetapi usaha tersebut bagai hujan jatuh ke pasir kerana usaha yang diambil tidak berterusan serta tidak berkekalan.

Keadaan ini menjadi lebih serius apabila ditambah pula dengan kenaikan harga minyak belakangan ini yang menyebabkan kos kehidupan semakin tinggi. Penderaan Kanak-Kanak Bak kata pepatah, kanak-kanak itu ibarat kain putih dan ibu bapa merupakan pihak yang bertanggungjawab untuk mencorakkan kain putih tersebut. Jika diselak dada akhbar sesekali kita akan digemparkan dengan berita penderaan kanak-kanak yang dipaparkan di dada akhbar.

Kita semua haruslah mengkaji masalah ini secara mendalam dan berusaha dengan giat bagi mengatasi masalah yang semakin kronik dan melarat ini dengan konsep jika tiada angin yang bertiup masakan pokok akan bergoyang dan dengan keyakinan bahawa setiap penyakit pasti ada penawarnya. Apabila keadaan ini berlaku, produktiviti terhadap kerja ibu bapa tentulah akan merosot.

Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee

Walau bagaimanapun, apabila ibu bapa gagal untuk memberi upah wang seperti yang dijanjikan, maka saudara yang tidak memberi pertimbangan pula akan menyebabkan anak menghadapi akibatnya. Create a free account Login. Ini akan menyebabkan kesabaran ibu bapa mula cair dan anak-anak pula akan menjadi sasaran kemarahan ibu bapa.

Maka, saudara tersebut pula berjanji untuk menjaga anak dengan harapan akan mendapat upah wang seperti yang dijanjikan pada setiap kanak-kznak.

  ANDRZEJ CHOJNOWSKI JERZY TOMASZEWSKI IZRAEL PDF

Konklusinya, punca berlakunya kes-kes penganiayaan terhadap kanak-kanak ini bermula dari rumah. Mengapakah fenomena negatif ini akan berlaku? Yang menyedihkan lagi, terdapat sesetengah penjaga akan mengejutkan masyarakat apabila si anak tersebut dianiaya melalui keganasan seksual. Oleh itu, usaha baik yang diambil oleh setiap pihak perlulah dilakukan secara konsisten dan bukanlah hangat-hangat tahi ayam sahaja.

Anak perlulah diberi kasih sayang yang secukupnya dan haruslah dibelai, didodoi, dan diberi pedneraan perhatian. Mereka seterusnya akan diberi tekanan oleh majikan supaya meningkatkan produktiviti. Di samping itu, kurangnya pendidikan agama dalam kalangan pasangan suami isteri merupakan antara penyebab masalah penderaan kanak-kanak.

Kajian menunjukkan mereka yang sanggup mendera darah daging. Semua pihak seperti ibu bapa, guru-guru, kerajaan serta masyarakat juga perlulah bertanggungjawab dalam menyelesaikan masalah ini. Jika penghayatan agama kuat, tidak mungkin ibu bapa akan berkelakuan bagai haruan makan anak dan sanggup kanak-kanxk darah daging sendiri.

Embed or link this publication. Hal pendedaan demikian kerana orang muda sering berdarah panas dan mudah naik marah dengan kesalahan-kesalahan kecil yang dilakukan oleh anakanak seperti merosakkan harta benda rumah, menangis sepanjang waktumenconteng buku, dan sebagainya.

Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee | PDF Flipbook

Peribahasa melayu berbunyi harapkan pagar dan pagar makan padi. Setiap pihak perlulah berganding bahu untuk menyelesaikan masalah ini dan bukannya menuding jari ke arah pihak lain. Adakah ibu bapa telah melupakan tanggungjawab mereka dalam mencorakkan kain kanak-janak tersebut? Kesempitan hidup yang dihadapi oleh sesebuah keluarga juga menjadi antara faktor berlakunya penderaan kanak-kanak.

Semua masalah yang bertali arus ini amat menekan perasaan.